ZBYSZKO COMPANY S.A.
Jesteśmy w pełni polską, rodzinną firmą, założoną w 1993 roku przez Zbigniewa Bojanowicza, od którego to imienia pochodzi nazwa przedsiębiorstwa.
Walory smakowe naszych napojów są doceniane zarówno w Polsce, jak i na rynkach zagranicznych, gdzie sukcesywnie rozwijamy ich eksport. Najwyższa jakość wytwarzanych produktów potwierdzona została międzynarodowymi certyfikatami jakości, takimi jak BRC oraz FDA.
W dwóch Zakładach Produkcyjnych zlokalizowanych w Radomiu i Pile, posiadamy 6 linii produkcyjnych, w tym linie aseptyczne i typu Ultra Clean, pozwalające na wytwarzanie produktów z 20 % zawartością soku, bez konserwantów i sztucznych barwników. Nowoczesny park maszynowy i zastosowane innowacyjne technologie, dają nam możliwość produkcji 140 tys. butelek 1,5 L na godzinę. Ponadto dysponujemy dwoma magazynami wysokiego składowania będącymi w stanie pomieścić 30 000 europalet. Wysoka automatyzacja i sprawne procesy umożliwiają załadunek 30 aut ciężarowych na godzinę.
Naszą misją jest:
dostarczanie wysokiej jakości innowacyjnych napojów, które codziennie wzbogacają życie konsumentów
Naszą ambicją jest:
być marką rozpoznawalną na całym świecie.
Nasze wartości:
innowacja
pasja
kreatywność
najwyższa jakość
współpraca
PROCES PRODUKCJI
Postaramy się wyjawić część tajemnicy
Nasze produkty towarzyszą Wam podczas imprez, spotkań towarzyskich a także w trakcie codziennego życia. Trzymając w ręku butelkę naszego napoju wielu z Was zastanawia się, jak on powstaje, jak trafia do butelki oraz jaką drogę musi pokonać, by znaleźć się w Waszych rękach…
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-01-650x650.jpg)
Od małej preformy zaczynamy naszą podróż.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-02-650x650.jpg)
Wkrótce preforma trafia do formy o kształcie butelki, gdzie zostaje rozdmuchana i staje się pełnowymiarową butelką. Proces formowania odbywa się przy ciśnieniu 25 barów z maksymalną prędkością 12 butelek na sekundę!
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-03-650x650.jpg)
Następnie przygotowany według autorskiej receptury napój, w sterylnych warunkach wędruje do butelek. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii dozowania naturalnych składników, produkt zachowuje zawsze ten sam smak. Cały proces rozlewu odbywa się z wydajnością 70 000 L na godzinę. Ponadto jest w pełni zautomatyzowany i monitorowany przez system czujników i kamer.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-04-650x650.jpg)
Kolejnym etapem jest zakręcanie produktu. Magnetyczne głowice działające z siłą 1,8 Nm gwarantują prawidłowe zamknięcie butelki. Następnie drukarką laserową wypalany jest na butelce termin przydatności do spożycia.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-21-650x650.jpg)
Po zakręceniu, każda z butelek jest etykietowana. Etykieciarka, przypominająca karuzelę pędzi z prędkością do 45 000 butelek na godzinę.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-05-650x650.jpg)
Napoje za pośrednictwem naziemnych przenośników transportowane są do maszyny pakującej w zgrzewki.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-07-650x650.jpg)
Produkty owijane są folią termokurczliwą w 6-cio paki, które w dalszej obróbce pod wpływem ciepłego powietrza o temperaturze 180 ⁰C obkurczają się do kształtu finalnych zgrzewek.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-08-650x650.jpg)
Gotowe zgrzewki wędrują do aplikatora uchwytów.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-09-650x650.jpg)
Zgrzewki otrzymują paski, pełniące funkcję rączek ułatwiających przenoszenie ich ze sklepu do domu.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-10-650x650.jpg)
Później za pośrednictwem przenośników automatycznych transportowane są do sekcji pakowania zbiorczego.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-11-650x650.jpg)
Tam dają swój popis roboty, które zręcznie układają zgrzewki na warstwy z prędkością 120 palet na godzinę.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-13-650x650.jpg)
Po ułożeniu, całość jest unieruchamiana folią stretch, która zabezpiecza napoje i zapewnia bezpieczny transport. Naklejana jest również etykieta logistyczna zawierająca informacje o produkcie na opakowaniu zbiorczym.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-14-650x650.jpg)
Odpowiednio zapakowane palety z produktem, za pomocą windy umieszczane są na przenośnikach automatycznych i transportowane do magazynu wyrobu gotowego.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-15-650x650.jpg)
Inteligentny system magazynowy odczytuje kod z etykiety logistycznej i decyduje w którym miejscu na magazynie umieścić daną paletę.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-17-650x650.jpg)
Cały proces magazynowania nadzorowany jest oczywiście przez człowieka. Tu przydzielane są również zlecenia załadunku.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-19-650x650.jpg)
Wydawaniem towaru do załadunku zajmuje się komputer. To on po otrzymaniu numeru zamówienia z działu sprzedaży, automatycznie przygotowuje i transportuje towar w wyznaczone miejsce do wysyłki, według zasady FIFO.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-20-650x650.jpg)
Na koniec trzeba tylko jeszcze umieścić przygotowany towar na samochodzie, który dostarczy produkt do hurtowni i sklepów, by mógł trafić w Wasze ręce.
![](https://zbyszko.com.pl/wp-content/uploads/2022/09/ZBYSZKO-Proces-produkcyjny-fixfix-pl-23-650x650.jpg)